Milieu

Beleidsdomein

Beleidsdomein

Om de klimaatdoelstellingen van Europa tegen 2030-2050 te halen zal er ook in Leopoldsburg een goed lokaal klimaatbeleid nodig zijn.

Onze gemeente zal inspanningen leveren om van Europa het eerste klimaat neutrale continent te maken. Met het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) zetten we in op vier werven:

1.

Vergroening

2.

Renovatie & hernieuwbare energie

3.

(Deel)mobiliteit

4.

Droogteproblematiek

1. Vergroening

Momenteel hebben we 1400 klimaatbomen geplant. We blijven het als gemeente belangrijk vinden om hier tegen 2030 zoveel mogelijk op in te zetten. We willen inwoners blijvend aanmoedigen om bij te dragen aan vergroening, onder andere door het ondersteunen van acties zoals “Plant een klimaatboom.”

2. Renovatie & hernieuwbare energie

In samenwerking met Energiehuis-Limburg moedigen we collectieve renovaties aan. Via dit project stimuleren we mensen om samen met hun buren duurzaam te renoveren, waardoor gunstigere voorwaarden mogelijk worden. We werken ook samen met Dubolimburg om particulieren en verenigingen te adviseren over duurzaam bouwen en verbouwen.

We willen inwoners grondig informeren over de mogelijkheden van duurzaam renoveren. Het is cruciaal dat openbare gebouwen gebruik maken van groene energie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de energiekosten op termijn te verlagen. We zullen zonnepanelen installeren op de daken van het IBO-centrum, het cultuurcentrum en de technische dienst. De sporthal krijgt een energetische totaalrenovatie.

Beleidsmatig willen we verder inzetten op de vergroening van openbare gebouwen en het afstoten van oude gebouwen.

3. (Deel)mobiliteit

Vergroening van het wagenpark is een belangrijke stap naar duurzaamheid. Autodelen is een duurzame manier om toegang te krijgen tot een auto. Momenteel hebben we één deelauto die door het gemeentepersoneel wordt gebruikt en beschikbaar is voor inwoners buiten de werktijden. Daarnaast zijn er acht deelfietsen.

Elektrische laadpalen zijn essentieel voor de overgang naar duurzaam vervoer. We beschikken nu over 21 laadpunten voor elektrische voertuigen. Wij willen het belang van deelmobiliteit benadrukken en mensen aanzetten om zich duurzaam te verplaatsen.

4. Droogteproblematiek

Ontharding van het openbaar domein biedt tal van voordelen voor de leefomgeving, biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Het verbetert de infiltratie van regenwater, vermindert de druk op het rioleringssysteem en draagt bij aan een aangenamer leefklimaat tijdens hete zomers.

Wij willen onderzoeken in hoeverre we ons openbaar domein op een doordachte manier verder kunnen ontharden. We blijven inzetten op “tegelwippen” en promoten geveltuintjes om bij te dragen aan een gezondere, groenere omgeving.

Wij werken met volle overtuiging aan dit punt:

LOU_6570

Katrien Ozeel

Plaats 3

LOU_6583

An Caerts

Plaats 5

DSC_0591

Marcel Kuylen

Plaats 12

Afbeelding van WhatsApp op 2024-09-22 om 18.39.06_09309323

Michelle Willekens

Plaats 21